Alergie na latex

22.08.2010 15:10

Alergie na latex

Latex je v podstatě přírodní látka vyráběná z čistého kaučuku. V samotném přírodním kaučuku bylo objeveno více než 150 polypeptidů a více než 35 z nich může působit jako alergen. Hlavní latexové alergeny (asi 5–8 alergenů) byly definovány jako peptidy (chemické sloučeniny organického původu), proti kterým více než 50 % latex-senzitivních ( vysoce citlivých) lidí reaguje tvorbou IgE specifických protilátek.

Což v překladu znamená, že pokud jste alergičtí  nebo máte vysoce citlivou pokožku, do několika minut se vám může objevit vyrážka, kopřivka, svědivé pupínky, alergická rýma s kýcháním, astma, až šokový stav následkem masivního uvolnění histaminu.


Alergické projevy se mohou ale objevit i s několikahodinovou i vícedenní prodlevou (do dvou dnů) Projevuje se nejčastěji jako svědivý ekzém v místě kontaktu. Tato reakce je nejčastěji způsobena nikoli latexem jako takovým, ale chemickými přísadami použitými při úpravě přírodního kaučuku. To jsou různé druhy urychlovačů chemikálií a stabilizátorů.


Pro zajímavost - Zkřížená alergie – až 2/3 lidí alergických na latex, jsou zároveň alergičtí i na avokádo, banán, papáju, jedlý kaštan, bramboru a kiwi. Platí to i obráceně. Pokud se zjistí alergie na některou potravinu s vysokým rizikem (avokádo, banán, jedlý kaštan, kiwi, papája, brambor, broskev, grep, fík, pomeranč, rajče, meloun, burský ořech, nektarinka, pohanka ) můžete být též alergičtí i na latex.