Co je to latex

28.08.2010 13:27

Latex

Latex je bílá tekutina vznikající v mléčnicích kaučokovníků. Přírodní latex je produkován na kaučukovníkových plantážích; největší plantáže se nacházejí v Malajsii, Thajsku a Indonésii. Používá se jako výchozí surovina pro výrobu přírodní pryže a setkáme se s ní skoro všude, už od miminkovského věku. Moderní život si zkrátka bez latexu neumíme představit. Náš článek je však zaměřen na použití latexu jako oblečení. A jelikož díky svým vlastnostem není úplně vhodný na nošení venku, do práce, do společnosti, je jeho využití naopak o to větší v oblasti erotické, filmové, v módním návrhářství a v módních stylech . Jeho použití a zviditelnění je stále větší a větší. Doby, kdy byl latex spojován pouze s fetišismem a S/M jsou již naštěstí pryč a postupně tyto názory odchází společně se starší generací.
Latex má specifickou vůni, dokonce každý výrobce má svůj typ latexu, který voní jinak. Na řadu lidí působí jako afrodiziakum a dokáže vytvořit zvláštní, erotickou atmosféru. Latex je velmi elastický, zeštíhlí vás, obtáhne tělo a přilne k němu. Také proto se vžilo přirovnání že je latex druhá kůže. Lesklý odraz a hra světel na jeho hladké a lesklé ploše vzbuzují v mnoha lidech erotické představy.
Latex nemá izolační schopnosti, a vzniká pod ním slabá vrstva potu. Je důležité, jaká je teplota v místnosti. Pokud je přetopeno, dojde k výraznému pocení, ale v běžné pokojové teplotě se dá latex nosit docela dlouhou dobu. V chladné a studené místnosti, však brzy dochází k pocitům zimy a chladu.