Návod na údržbu oděvů z igelitu

28.08.2010 13:19

NÁVOD NA ÚDRŽBU PVC
Měkčené PVC - polyvinylchlorid nebo vinyl, též známý výraz igelit. Tento materiál bývá na dotek hladký a jemný, v tahu nepruží, je spíše nepoddajný a nepropustný. Barevných provedení je mnoho, transparentní, barevný, lesklý, matný.

Při nižších teplotách oděvy z PVC jsou tužší a méně poddajné. V teple nebo na těle však PVC změkne, a přilne na pokožku. Pamatujte v této situaci na to, že tento materiál nepruží a vyvarujte se náhlých prudkých pohybů , mohlo by dojít k roztržení oděvu. K poškození může dojít zpravidla ve švech v podpaží, na zádech a v rozkroku. Myslete proto už při objednávání konkrétního modelu a zadávání rozměrů, že v oděvu nebudete pouze stát.


Oděvy z PVC chraňte před mrazem i před přílišným teplem. Vyhýbejte se otevřenému ohni. Nesušte na radiátorech, na přímém slunci ani v těsné blízkosti tepelných zdrojů, může dojít k vyšisování , „vypálení“ barvy nebo k celkovému poškození.


Údržba: Oděvy omývejte ve vlažné vodě s trochou mýdla po každém použití. Nechte volně okapat např. na ramínku, poté utřete kapičky vody do sucha měkkým hadříkem z obou stran a nechte doschnout i švy. Pokud oděvy nevytřete, mohou na oděvu zůstat zaschlé mapy po kapičkách vody.
Pokud oděvy nebudete pravidelně omývat, můžou být po čase cítit a zápachy již z PVC neodstraníte. Silný agresivní pot též zkrátí životnost oděvu. Skladujte oddělené od barevných materiálů, lacku, kůže a latexového oblečení . Barvy se mohou obtisknout na PVC.